Friday, October 17, 2008

Toarally i offentlig miljö

Jag läste nyligen en mycket bra artikel i tidningen "Plats i Väster". Den var ganska lång men jag tycker en förkortad variant är värd att re-publiceras här på toalettbloggen.

Ibland har man bråttom till en toalett. Särskilt när man har barn eller barnbarn som ropar "kissa" helt oplanerat. Då kan man få anledning att fundera över varför toaletter alltid skuffas undan i något skrymsle där man skall hålla sin köplats hur nödig man än är.

Ibland undrar jag om våra arkitekter aldrig går på en offentlig toalett eller har kissaskrikande barn även utanför huset. Här är några exempel.

Den moderna gallerian
"Toalett?" sa flickan i första kafeet. Frågade kollegorna. Ni skall åka ner för första rulltrappan, sen gå längst till höger och ta nästa rulltrappa ner till källarplanet. Hoppsan! - spärr - jämna pengar - kö, "Kissa" grinade mitt barnbarn. Här sa jag, kissa här i hörnet. Jag är storkund i denna galleri.

FÖRSLAG till arkitekter och byggplanerare. Gå på toaletten gör alla människor varje dag. Butiksägarna i den fina gallerian borde fundera på hur kunderna reagerar på deras fantastiska erbjudanden när de har som enda fokus att hinna fram till toaletten i källaren. Det borde finnas en bra kundtoalett på varje våningsplan. Den skall vara gratis. Blöjorna får gärna vara gratisreklam.

Besökare till vårt fina land går också på toaletten. Vilken bild får de av Sverige om de möts av sunkiga toaletter hur fin fasaden än är. Vi kunder och medborgare skall inte acceptera offentliga toaletter som vi aldrig skulle ha hemma.

Georg Uggelberg
PPIV.SE

Georg skrev även om hur toaletterna på järnvägsstationerna sällan fungerar om hur lång det är till toaletterna på teatrar. Bensinstationer tycker han är den verkliga förebilden då dom håller rent och fint och alltid öppna.

Från egen erfarenhet så finns det andra länder som är likadana som Sverige men i USA kan man nästan hitta offentliga toaletter överallt.......snabbköpet, matbutiker, klädbutiker, m.m.....och det är inte bara kunder som får använda dom.

No comments:

Post a Comment